Would YOU DIE for...

  • me?
  • them?
  • anyone?
Există persoanele alea pentru care spui ca ti-ai da viata? Si, daca ar fi cazul, chiar crezi ca ai face asta? Ai alege, dacă ai avea de ales, sa mori tu in locul altcuiva?

Si, daca sa spunem ca ai putea sa cedezi dretpul tau la viata, asa cum cedezi o jumatate de sandvis, ar fi mai ok, mai moral, mai curat decat o simpla sinucidere?

Nu implica amandoua decizia de a renunta la viata? Nu e nimeni erou inp ovestea asta. Ambele optiuni de a renunta la viata implica o gramada de curaj, ceva nebunie si un strop de prostie. Motivele, care ar fi ele, indiferent de situatie, oricand in viata, sunt anulate. Finalul e acelasi: alegi sa renunti la viata, alegi sa ii lasi pe ceilalti să ”deal with it”.

Ba mai mult, ”iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” nu înseamnă ”iubește-l mai mult”. Nu înseamnă, pe de altă parte, să te iubești pe tine mai puțin. Oricum, dacă nu reușești să te împaci, în primul rând cu tine, să te accepți, să te iubești, să lupți /poate cu arme inegale/ totul e o glumă. Pe care, ce-i drept,  o trăim cu toții, deseori. Unii, mereu.

”Ce ție nu-ți place, altuia nu face” e iarăși o contradicție. Nu ți-ar plăcea ca X să-și dea viața pentru tine, dar tu îți dai viața pentru X. Dacă ți-ar plăcea ție, ar însemna, logic vorbin, să accepți ca X să moară. Asta dacă ar fi de ales tu sau eu. Și, atunci, totul ar deveni o problemă absurdă și fără răspuns. Unul dintre voi ar face o greșeală. Tu sau el? Tu că renunți în favoarea lui sau el că, laș fiind, as accepta Sau, poate ar crede, așa cum crezi și tu, că e mai bun.

So, ai putea să mori pentru altcineva? DA, ca să scapi de tot, DA, pentru că persoana celalată merită mai mult (judeci asta tu, cel care ia o astfel de decizie tampita?!), DA pentru că....?

Și, pe de altă parte, dacă ai avea opțiunea asta și nu ai folosi-o, cum ai putea să trăiești mai departe, simțindu-te un fel de criminal? Nu? Doar ai spus NU, lasă-l pe el/las-o pe ea/lasa-i pe ceilalți să moară. Sau, celalalt nu ar fi condamnat, prin decizia ta, sa trăiască forever cu senzația că ți-a semnat, indirect totuși, condamnarea la moarte?

So? Ce e etic, moral, logic, corect? Ce e acceptabil și ce nu?

Comments

Oana T. said…
Loyalty and love are overrated. Just some still have them in the pure state :)
Anonymous said…
M-am gandit si eu. Nu ma intereseaza rationamentul, etica sau eficienta deciziei, toate-s prostii. Imi imaginez ca in chiar situatia respectiva fiind, pus sa aleg, cu atat mai putin m-ar interesa cu adevarat, chiar si in conditiile in care conflictul psihologic ar genera cautarea unei forme de rationalizare a deciziei. Deci acum nu stiu ce as face - totul depinde de starea emotionala in momentul ala, care nu-i asta. Si daca de emotii e vorba, in final totul depinde de conexiunea personala cu cei in locul carora ai decide sa pleci pe plaiurile vesnicei vanatori. Meditatia mea a pornit de la o secventa dintr-un film, pe cand ma intrebam oare de ce mi se pare atat de cheesy, dar n-am finalizat-o niciodata, ca m-am luat cu altele. Si conform rationamentului anterior, categoric a fost influentata de faptul ca in prezent nu ma simt atasat emotional de nimeni. In urma cu vreo 4-5 ani, imi imaginez, as fi raspuns destul de repede si fara ezitare la intrebare. Nu prea era nimic de teoretizat aici. De aceea "as fi" si nu "mi-as fi" raspuns. Stai si te gandesti uneori: eh, ce tineri si cretini eram... :)

Popular posts from this blog

HELP! Glume, bancuri si altele asemenea...

De 1 iunie e ziua barbatului, pentru ca ei raman TOATA VIATA copii

Sandy Belle :)