Vanatoresti...

Sambata. In Bucuresti erau probabil 40 de grade la umbra si cu un pahar cu gheata in mana. Eu eram in curte, pentru prima data de-a dreptul incantata ca ai mei si-au facut casa la munte, intr-o regiune care nu vorbeste pe limba mea. Umbra, vant (racoros nu fierbinte), un pahar cu vin, ciocolata si... BREAKING NEWS: suntem invadati de sacali! Eh, nici chiar asa.

Sacalii nu prea au fost subiect de discutie prin padurile de pe la noi, decat in zona Dobrogei si in sudul extrem al tarii. Mai nou, din cauza schimbarilor care au loc la nivelul climei, sacalii au inaintat incet spre nord-vest si au inceput sa populeze padurile dominate candva de cerbi, lupi, ursi, iepuri si alte animale cu care eram obisnuiti. Sacalii, mici si rai, grupati in haite, au inceput sa mai manance cate o gaina, sa mai treaca prin curtile oamenilor (ca sa isi anunte prezenta :P) si oamenii au ridicat din sprancene a semne de intrebare. Ce sunt animalele astea? Ceva corcituri de caine? Nope! Sunt sacali.
Pana in prezent, autorizatiile pentru vanat nu prea includeau sacalul, decat, rar, in zonele in care-si mai faceau veacul. Acum AJVPS-urile din judete care nu se gandeau la exotisme de acest gen, trebuie sa ceara autorizatii pentru impuscarea sacalului. In timp ce tata-mi povestea prins de subiect, cu detalii pe care nu le-am retinut decat vag, imi inchipuiam cum data viitoare cand merg acasa o sa ma intampine un leu blond si cam prostutz si cum ai mei or sa inceapa sa creasca crocodili in fantana.

Si mi-a venit o idee: VREAU PERMIS DE VANATOR! Data viitoare cand merg acasa, il intreb pe tata cand e urmatorul examen, imi iau cartile alea imense si ma pun pe invatat. Si, dupa ce-mi iau permisul o sa-l mituiesc pe tata sau pe unul dintre prietenii mei vanatori (ca nu or sa mai fie doar ai lui!) sa organizam o vanatoare de sacali! :D Eh, vise, pentru ca nu-l vad pe tata dandu-mi una dintre armele lui ca sa-mi exersez eu talentul de ucigas. Totusi, permisul il vreau. Who knows what the future mai bring! Poate revine Nastase pe un post de carmuire a tarii si o sa ma pot pune bine pe langa el!

Si voila ce am mai aflat. Cum deosebesti un lup de un caine? Pe langa faptul ca lupul nu are flexibilitate sa isi intoarca gatul si se intoarce cu tot corpul. Cum ii recunosti daca-i vezi morti, amandoi, suri (culoarea adik), unul langa latul, de aceeasi talie? Well, chiar daca ti se pare simplu nu e, mai ales daca nu ai vazut un lup - viu sau mort - niciodata. Eu tin minte de acum muuulti ani o poveste cu un lup la care ma uitam uimita (era mort, impuscat, la picioarele mele).

Dar, uite cum sa-i deosebesti:

1. ochii - lupul are ochii oblici spre deosebire de cei ai cainelui care sunt mai... umani
2. picioarele - lupii au un pinten pe partea din spate a piciorului, care nu se intalneste la caine
3. urma - lupul are urma mai alungita fata de cea mai rotunda de la caine si daca tragi o linie orizontala pe la varful degetelor la lup 2 raman sub linie si 2 deasupra (sau poti sa tragi 2 linii paralele), pe cand la caine sunt mai aliniate. Uf, aici nu m-am priceput sa explic. Doar daca v-as desena o schita...
4. coada - lupul nu isi tine niciodata coada in sus, cum fac cainii (asta nu poti observa dc-i mort, of course :D)
5. caii - well, care-i legatura? Cailor le e fooarte frica de lup. Si daca-i simt mirosul se sperie si fac precum toate aratarile. Deci, daca impusti un...lup (sau sa fie oare caine?) si nu iti dai seama ce e, fluiera de trei ori sa vina Fat Frumos pe calul lui alb si daca armasarul lui devine naravas, e clar ca ai umplut de alice un lup. Daca nu, spune-i vecinului tau ca Grivei a ajuns in Raiul Cainilor.

Ah, si o chestie sadica... But, well, that's life: pentru caini nu ai nevoie de nimic si nu patesti nimic daca-i impusti. Nu sunt vanat si daca tu ai permis de arma poti sa tragi in voie (daca patrupedul cupricina te-a deranjat in vreun fel) - informatia asta nu trebuie sa ajunga la urechile celor dusi cu pluta

Comments

cavalary said…
Ce-as vrea de multe ori sa se dea si celorlalte animale permis de vanat oameni...
sicko said…
ti se pare ca tigrii si leii si rechinii si alte animale feroce precum hipopotamul si albinele au vreo retinere si vreo suparare ca nu au permis. :))

acuma sincer eu is pro imbratisat si mangaiat si contra impuscat animale, dar are tata un fel de vorba: "orice gaza cat de mica se suie pe tine si isi infige coltii in tine zicand plina de fericire: 'no acuma pe asta il mananc, cat ii el de mare'." si sincer cam are dreptate. asa ca egalitate exista destula in natura si fara sa ne gasim noi mai rotunzi sa le dam permise de vanatoare animalelor.
sicko said…
si ai grija tzuni ca la punctul 2 ii invers. cainii au pe partea interioara a piciorului un deget subdezvoltat. ii mai proeminent in fatza decat in spate si de la specie la specie variaza in pozitie, la unele atingand pamantul in alergare la altele nu. la cele la care nu atinge pamantul gheara nu se toceste si devine pinten.
cavalary said…
True, dar cat % din populatia de oameni e omorata de lei si hipopotami si cat % din cea de lei si hipopotami e omorata de oameni? Plus ca eu nu stiu vr-un alt animal care sa se duca sa vaneze de placere, nu pt. mancare, sau care sa atace doar ca asa i-a venit lui, nu pt. ca se simte amenintat (sau ca-si simte "familia" amenintata), in afara de cele turbate bineinteles.
Acum are un rost si vanatoarea, cand apar specii carora nu le e locul acolo si ar dezechilibra ecosistemul (cum pare a fi cazut cu sacalii aici), dar cu schimbarile climatice de acum intai trebuie sa vezi daca nu s-a mutat tot ecosistemul de fapt si tu vezi doar una dintre specii ca bate mai mult la ochi. Sau mai poate fi pt. pastrarea echilibrului atunci cand o specie se inmulteste necontrolat, sa nu ajunga sa devasteze tot si dupa aia sa moara de foame, dar atunci trebuie sa ai grija sa vanezi cele mai amarate exemplare, mici, bolnave, etc.. Dar atunci cand vanatorii vor "trofee" si le cauta tocmai pe cele mai mari si mai frumoase, slabind specia, wtf is that???
Tzuni said…
Situatia e foarte echilibrata. Exista, in fiecare sezon de vanatoare, o cota aprobata pentru un anumit numar de mistreti/iepuri..whatever. Si, de multe ori nu se vand atatea autorizatii cat sa fe atinga cota. Atunci, reprezentantii AJVPS sau ROMSILVA trebuie sa iasa sa-i impuste ei, pentru a face cota. Sa nu fie preamulti pentru a nu ditruge culturile agricole, spre exemplu, sau pentru a nu se inmulti asa aiurea. Totul e controlat. Nu impusca nimeni aiurea. Si nu stai sa vezi daca-i bolnav sau nu. Of course ca-i fain sa ai un trofeu mare si dezvoltat de cerb, spre exemplu. Daca ai autorizatie e ok. (Asta daca nu ai norocul sa-l gasesti prin padure, cand isi "schimba" ei coarnele - le cad si cresc altele - )
purliv said…
si pentru a turti cat mai mult subiectul, propun studierea legii nr. 205/2004 din 26/05/2004,
publicata in Monitorul Oficial, partea I nr. 531 din 14/06/2004, lege privind protecţia animalelor.
purliv said…
by the way, inovatia (sau inventia) scrisului mic, dar cu rosu l-ar face invidios chiar si pe Dexter.
cavalary said…
Legile asa-zise pt. protectia animalelor sunt de kkt peste tot, la fel si cotele.
Tzuni said…
Legile... ca sunt sau nu, problema e dc sunt respectate sau nu. Cat despre cote, nu sunt. Se intampla des chiar sa nu se impuste tot ce trebuie impuscat si chiar e o problema.
cavalary said…
Problema e intai daca-s corecte, dupa aia vedem cu respectatul...
Cat despre cote, I'm so sick of this... Daca s-ar stabili o cota pt. oameni, ca sa nu strice echilibrul ecosistemului, cati ar trebui impuscati?
Tzuni said…
Vezi tu, daca lasi animalele sa se inmulteasca in voie ajung sa atace oamenii/animalele domestice (in cautare de hrana), sa distruga curlturile agricole, ceea ce se si intampla si multe altele.
cavalary said…
Da' oamenii au voie sa se inmulteasca in voie si sa atace animalele salbatice, nu? GRR!

Popular posts from this blog

HELP! Glume, bancuri si altele asemenea...

De 1 iunie e ziua barbatului, pentru ca ei raman TOATA VIATA copii

Sandy Belle :)