Faceti cunostinta cu Azorel

Nu-mi plac plantele pentru ca mi se par fara sens. Plantele de apartament. Azi scrisesem o tampenie despre faptul ca atunci cand sunt grav bolnave, plantele se sinucid. Isi inchid toate functiile si mor. Sau, daca boala e localizata intr-un singur loc, planta isi omoara bucatica aia bolnava ca sa un se extinda boala.
Si cu gandul la plante si la faptul ca muream de cald trec pe langa piata si... ce sa vad? Intr-un geam, langa florarie, o planta, singura intr-un ghiveci. Intru. Celelalte plante toate gramada, linistite, la racoare, nu aruncate aiurea pe geam.
Asa mila mi s-a facut de ea, la gandul ca poate decat sa suporte caldura mai bine se sinucide, si mi-am cumparat-o. E Azalee, e ca un tufis (numai ca o sa se umple de flori...) si, pentru ca e baiat, i-am pus numele Azorel. Am ajuns acasa, am dat drumul la ventilator si-am pus-o prin zona ca sa se racoreasca putin si cand am cautat info despre cum se ingrijeste am zis ca am salvat-o de la sinucidere, dar sigur o omor eu pentru ca mi s-a parut complicat. Alinutza mi-a zis ca asa-s majoritatea plantelor, dar intr-adevar, Azaleea se ingrijeste mai greu.
Trebuie sa-i dau apa dedurizata... si am gasit solutia. I-am dat sa bea un pahar mare cu apa plata, la temperatura camerei pentru ca apa din frigider e prea rece si urmeaza sa discutam una-alta sa vad ce vrea si ce-i place.

LATER EDIT - Provine din Japonia, e tip de arbust, e denumita si Trandafirul Muntilor, nu suporta sa stea in apa, nu suporta lumina puternica, ar trebui sa stea in semi-umbra, bea apa fiarta si racita.

LEGENDA FLORII DE AZALEE

In iarna anului 401 ien , grecii porniti in cautarea lanii de aur ajunsesera la poalele muntelui Colchis. Atacati de catre triburile locale, reusisera sa infranga orice rezistenta. O nenorocire neasteptata s-a abatut atunci asupra lor. Cativa soldati care descoperisera o stuparie, s-au infruptat lacomi din mierea fagurilor si au picat, inconstienti, la pamant. Xynofont , comandantul armatei grecesti, descria cele intamplate in felul urmator : "Nu exista nimic suspect acolo. Doar o gramada de stupi.Toti cei care au gustat din miere au lesinat pe loc. Erau atat de multi soldati prabusiti la pamant incat ai fi putut crede ca esti pe locul in care s-a purtat o batalie. Insa, niciunul dintre ei nu a murit. A doua zi au inceput sa isi recapete cunostiinta, iar in ziua a treia si a patra s-au ridicat pe picioarele lor."
Ulterior, grecii au descoperit ca mierea din care se infruptasera provenea din florile de rododendron salbatic, o ruda indepartata a azaleei de astazi. Florile de azalele sunt incarcate de un nectar continand alcaloizi periculosi.

In limba greaca , cuvantul "azalee" inseamna "uscat". Aceasta denumire a fost inspirata probabil din cauza aspectului sarac al tufei de azalee, cu frunze tepoase, inainte ca florile sa i se deschida.

Conform unei legende, azaleea a rasarit din lacrimile unui baiat transformat de catre rautacioasa sa mama vitrega intr-o pasare a singuratatii, cucul.

Azaleea semnifica mari talente sau capacitati aparute datorita luptei cu adversitatile vietii. Ea este un simbol al autocunoasterii si al cultivarii eului propriu. De asemeni, floarea de azalee simbolizeaza o pasiune fragila sau schimbatoare.

In China, azaleea este simbolul feminitatii sau al principiului feminin. Totodata, in cultura chinezeasca, ea este cunoscuta sub numele de "gandind la tufisul de acasa" (xiangsi shu).

In Japonia, conform artei ikebana, azaleea simbolizeaza atasamentul fata de familie, intrucat florile ei sunt foarte apropiate de tulpina mama.

Floarea de azalee este simbolul statului american Georgia, dar si al orasului brazilian Sao Paolo.

Visul florii de azalee semnifica vesti bune, cel mai probabil legate de aspecte financiare.

Comments

Popular posts from this blog

COMPUNERE: Primavara

...

Despre moarte si cei care o tin in viata