Cele trei etape ale îndrăgostirii

Dragostea e ca o boală, care te cuprinde încet, până când ajunge să te devoreze de-a dreptul iar uneori, la final, să te lase fără vlagă. Sunt cazuri mai fericite, în care dragostea te cuprinde şi nu-ţi mai dă drumul. Cum se petrec lucrurile depinde de la persoană la persoană, dar pentru că sunt implicate reacţii chimice, psihice şi fizice, îndrăgostirea poate fi explicată ştiinţific, prin trei etape simple. 

1. Dorinţa
La început apare dorinţa, cauzată de testosteron şi estrogen, cei doi hormoni, masculin şi feminin.  Vrem să ne căutăm un partener şi începem să scanăm împrejurimile în speranţa că vom găsi "victima perfectă".

2. Atracţia
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că suntem atraşi de fapt, în mod subconştient de genele persoanei respective, deoarece se potrivesc cu ale noastre şi ar face "o combinaţie" reuşită. Atfel, după ce am găsit "victima perfectă" şi suntem atraşi de ea începem să ne îndrăgostim. Aici intervin serotonina şi dopamina.

3. Ataşamentul
Ultima etapă, care de altfel este şi cea mai... periculoasă apare atunci când devenim parţial dependenţi de persoana de lângă noi. Acum vine rândul oxitocinei şi a vasopresinei să acţioneze. În această fază, când suntem pierduţi de-a dreptul, modificările din creierul nostru se aseamănă cu acelea care apar în cazul persoanelor care suferă de o boală psihică. Deci... concluzia ar fi că iubirea nu e doar oarbă, ci chiar ne fură minţile.

Comments

Dani said…
Cred ca a incerca sa punem dragostea sub lupa seamana un pic cu incercarea de a pune atomul sub lupa. Spunem ca "astea sunt cele trei etape" - "astea sunt cele trei particule elementare" , "asta e explicatia...stiintifica!", dar de fapt, in ambele cazuri, acolo e...Wonderland, un haos semiordonat mai complex decat ni-l putem imagina.

Popular posts from this blog

HELP! Glume, bancuri si altele asemenea...

De 1 iunie e ziua barbatului, pentru ca ei raman TOATA VIATA copii

Sandy Belle :)