(lat) Gravida ( plural - gravidas/gravidae) - boala care le transformă pe femei în graviduțe

O femeie urâtă e o femeie urâtă și dacă e însărcinată. Iar una frumoasă poate să se transforme într-una urâtă cât e însărcinată. Sau gravidă, daca tot vorbim urât, pentru ca substantivul gravidă - care vine din latina si nu e vreun argou sau, Doamne ferește, vreo înjurătură - este privit drept ceva peiorativ.
Nu. Femeile însărcinate pot fi graviduțe, dar nu gravide. Pot fi graviduțe de ce? Pentru că ”graviduță” e un diminutiv și o femeie care are un copil în burtă se micșorează și devine o chestie mică și gingașă?! Sau o femeie însărcinată e de fapt ceva urât și de care ne e rușine, astfel încât să folosim la diminutiv cuvântul ca să mai amortizăm situația? Pentru că așa se folosesc cuvintele astea... diminutivele. Ori când e ceva gingaș și mic, ori când vrei să spui un lucru (care ți se pare ție) urât într-un mod mai... acceptabil, așa cu perdea. Cum unii spun căcuță, nu caca de parcă asta îi schimbă sensul, forma și mirosul.



In al doilea rând, cu toate slăvile și mulțumirile pe care noi, femeile, martire de-a dreptul, le primim pentru că perpetuăm specia, aflați că nu facem un lucru senzațional. Așa ne-a făcut Dumnezeu (ne-au adus extratereștrii, am evoluat din maimuță, alege ce vrei ca să nu spui apoi că-ți bag religia pe gât). Să putem să naștem pui vii. Nu e deloc ravisant să fii gravidă (și spun eu asta, chit nu am avut nici grețuri și în ciuda kilogramelor care creșteau ca făt frumos eram încă destul de zglobie la 9 luni). Nu e frumos, nu e plăcut, lucrurile se schimbă, mai sunt și mici bucurii, dar fie cum o fi, gravidele nu sunt o specie deosebită, niște minunate fiinte care trebuie protejate prin lege. Și nici acest statut nu le schimbă din bleah în wow fizicul, psihicul, conexiunile dintre neuroni, contul din bancă și nimic altceva. Da, sunt mai pe cale de dispariție de ceva ani, doar de-asta a sărit și statul cu indemnizația ( deși aproape că numărăm pe degete țările unde poți lipsi atâta de la muncă și să iei aproape salariul întreg), dar în rest, sarcina nu e o boală. Serios că nu e. Că există sarcini dificile, ok, dar nu e o boală sarcina.

Și dacă te simți lezat când cineva îți spune niște adevăruri spune așa ironic apelând la autoironia ta înseamnă că ori ești prea sensibil, ori consideri sarcina ca pe un lucru extraordinar prin care ai trecut tu, ori o chestie de care ți-e rușine și pe care nu vrei să ți-o scoți ca o emblemă în frunte, ori ai diverse frustrări. Pariu că dacă bărbații ar fi putut să fie gravizi ar fi făcut și ei față cu brio? Și atunci ce i-ar mai fi rămas femeii?! Totul, de altfel, pentru că nu suntem atât de slabe ca specie și sex încât să trebuiască să ne agățăm așa de o sarcină. Vorba aia, toate speciile nasc. Fără epidurală, cezariană și ghid de alăptat-schimbat-scutece-crescut-copil-bonă-grădiniță-privată.

Lucrurile au pornit de la filmulețul de mai jos. Care a strâns râsete prin alte țări unde oamenii au - probabil - o altă cultură și nu trăiesc cu groaza că trebuie să afișeze o falsă imagine de viață perfectă, altfel scad în ochii vecinului. Pentru că îi doare la bașcă de vecin, pentru că eu e mai important decât ce crezi tu despre mine.  În fine, acolo au fost și mai multe slide-uri. Și la noi filmulețul a strâns peste 1 milion de reacții pozitive. Dar și câteva zeci de comentarii negative. Și câte dezbateri și lucruri nescrise pe tema asta. Ca să le luăm pe rând.

Unele femei (însărcinate, ex-însărcinate sau deloc însărcinare până acum) au considerat că e unfair că a fost generalizat. Că s-a spus că toate femeile au trecut prin cele 10 lucruri de mai jos. Ok. E oarecum normal să nu fi trecut toate femeile prin exact aceleași lucruri. Dar dacă au trecut e, de altfel, la fel de normal. Și e cam aiurea să te simți tu jignită pentru un ”toate”. Doamne ferește. Eu nu am trecut prin asta, nu am făcut așa ceva și în vecii vecilor nu aș face. Well, asta înseamnă că le jignești, de fapt, pe toate femeile care chiar au trecut prin lucrurile care te scandalizează pe tine.

Știi imaginea aia cu bărbatul burtos, pe canapea, eventual cu o mână în pantaloni, care bea bere și se uită la meci? O știi, clar că o știi. Și te amuzi pe seama ei. Așa fac bărbații. Așa sunt văzuți, așa se face mișto de ei. E tot o chestie de ironie și autoironie, dar nu a sărit niciunul în sus că se simte lezat.

Pantalonii cu fermoarul desfăcut well, nu ține doar de sarcină ci de prostia de a purta haine care nu-ți vin. Indiferent de sex, culoare, înălțime și alte chestii care ne diferențiază unii de alții.

Epilatul da, știu că este considerat sacru. Practic, dacă ai vreun centimetru pătrat neepilat e grav. Well, e grav dacă nu-ți dai seama că valorezi mai mult de atât, dacă nu îi ignori pe cei care ar face mișto de tine pe seama asta și dacă asta e fundamentul tău, să arăți bine în ciuda a orice. Știi că percepția celorlați despre tine nu e totul, nu? Și nu, nu e o chestie de igienă. E o chestie de modă, fițe și reducerea femeii la un obiect carnal care să-ți încânte privirea și mai mult pe măsură ce își ascunde adevăratul chip.

Foarte tare au fost deranjate doamnele și domnișoarele când au văzut că o femeie gravidă mănâncă precum un animal. Well, eu muream de foame și mâncam instinctiv zi și noapte fructe, înghețată și lapte. Altele nu. Dar problema nu e asta, ci faptul că o gravidă a fost comparată cu un hamster. Doamne ferește, iartă și păzește. O rudă cu șobolanii? Femeia? Femeia gravidă? Well, da, hamsterul ăla e mic. Dacă nu ar fi păscut doar iarbă, molcom și fără griji, o femeie însărcinată ar fi putut fi comparată cu o vacă. Pentru că, fie vorba între noi, fizic se aseamănă mai mult. Desigur, nu generalizăm... unele femei rămân slabe moarte cât sunt însărcinate. Atunci animalul ar fi putut să fie o gazelă. Dar vorba aia, animalul, tot animal (si nu, nu mă refer la bărbați. se simte careva lezat?)

Well, punctul 4. Zonele intime ți le analizezi în copilărie cel mai mult. Și cum organismul tău se schimbă așa se schimbă și ele. Dacă vrei să le analizezi sau nu, asta e altă treabă și ține de intimitatea fiecăruia. Dar, yet again, nu e nimic greșit în asta.

Punctele 5 și 8 cu hormonii și plânsul samd... well, așa e. Ține de hormoni și de mama ei de natură feminină plină de hormoni oricum oricând. Și de sensibilitate.

Pozează cu mâna sub burtă... Well, am văzut poze așa. Nu știu cât de strigător la cer e. Nu vi s-a întâmplat să creadă lumea că sunteți grase dar erați puțin însărcinate și, din păcate, viceversa? Well, instinctiv, ca să nu creadă lumea că ai burtă ci ești însărcinată în 2-3-4 luni poți ține mâna pe burtă. E așa.un semn... nescris.

Punctul 7 e cât se poate de real și e unul dintre chestiile nașpa din categoria când nași (dacă o faci vaginal - pentru că natural e fără epidurală și nu prea mai face nimeni asta) există posibilitatea să faci caca pe masa de nașteri. Și există probabilitatea să ai gaze cât ești însărcinată și să le elimini peste tot. Și să vomiți în taxi. Habar n-am. Nu am fost printre ”norocoase”, dar scrie în cărțile alea pentru gravide. Și am auzit și povești reale de-ale apropiaților.

Mai departe, 9 si 10, well, e misto mereu să ai o scuză când ți-e lene, nu ai chef samd. Așa că sarcina e o scuză bună rău. Mai ales pentru el, care habar nu are prin ce treci și poate să creadă orice. Inclusiv că trebuie să-ți facă masaj la picioare 10 minute în fiecare zi. La fiecare picior 10, să ne înțelegem.







Eu propun așa. Să nu vă mai simțiți lezate, foste, actuale sau viitoare femei care poartă copii înăuntrul lor. Că nu a venit nimeni să vă pună poza pe garduri și să vă arate cu degetul pentru nimic. Pentru că nu e nimic de arătat. Și toate ăla, cuvântul, nu vă introduce forțat în tagma femeilor animale neepilate care fac pipi pe ele involuntar.  Vorba aia, ca să revenim.... unele graviduțe, nu-i așa, rămân mereu cu părul strălucitor și tenul perfect, cu nerăbarea și fericirea care le inundă sufletul așteptând minunea care-o să le stea la sân. Minune și ea perfectă, desigur. Noi, ceilalți, stăm undeva aici, jos, pe pământ și ne simțim bine mai urâți, mai imperfecți, mai jemnafișiști și nu pierdem atât de des vremea să ne despicăm firul în 4 și să ne lovim de detalii. Doar rar că nah, fiecare dintre noi poate fi din când în când graviduț  sau graviduță. În rest.... you're down, get up and get over it! Uh, oh... and smile. And make lots of love and not so many babies.

PS - Nu e vreo capodoperă, nici cel mai smart listicle din lume, dar de aici pana la a te simti lezat mai e ceva. Vorba aia, pana si blondele fac misto de faptul ca blondele sunt proaste și acolo da, e ceva denigrare. Pentru unele, pentru ca altele chiar sunt.

Comments

Popular posts from this blog

HELP! Glume, bancuri si altele asemenea...

De 1 iunie e ziua barbatului, pentru ca ei raman TOATA VIATA copii

Sandy Belle :)