“Is it ok to make love when you’re not engaged?/ And if not, how far is too far?”

Dragostea dureaza 3 ani” Beigbeder a scris-o, Cristi Iacob, Adriana Trandafir, Mara Nicolescu si Cuzin Toma au jucat-o la Laptarie pe 23 ianuarie…


Lucruri simple, adevaruri tragice si amuzante, povestite intre doua fumuri de tigara si o gura de alcool in mijlocul publicului, cu publicul...


Cartea am auzit ca merita, piesa chiar a meritat. Dragostea care dureaza trei ani poate fi o metafora care mascheaza plictiseala, trezirea din visare, dorinta de a-ti cere dreptul la poligamie. Dragostea (casatoria) e ca mobila: „In primul an cumperi mobila, in cel de-al doilea muti mobila si in cel de-al treilea o imparti. E vorba despre orgoliu, gelozie, iubire, ura, nervi, sex (prezentate mai mult din punct de vedere masculin) cu un final care leaga „cele doua specii bipede”, cand Femeia spune „NU”, dupa trei ani de „dragoste”, intrebarii „Vrei sa te casatoresti cu mine?”.


Mici filosofii si adevaruri cotidiene de care unii ne-am lovit, altii le-am ignorat... Unii se resemneaza, altii pun punct, iar altii sparg bariera si iubesc mai departe. Fara sa se forteze, fara sa isi piarda fericirea si... incetand sa mai caute.


Pareri diferite: EL: „Pentru a fi fericit nu trebuie decat sa cauti toata viata o femeie sau un barbat pe care sa nu ii ai, in final, niciodata.”; EA: „Ca sa fii fericit trebuie sa fii linistit...


Linsitit? Si dragostea? Iar mama/matusa/bunica/vecina de vizavi ar spune ca dragostea dureaza cateva luni, dupa care intervin respectul, intelegerea, uneori mici sclipiri de iubire... Re-sem-na-re... zic eu. Oamenii s-au nascut liberi? Pana la un punct.


In orice caz, piesa merita, pentru umor, pentru privirile spectatorilor, pentru amintirile pe care ti le trezeste, pentru viata asa cum e ea. Sa stii cand sa spui „Nu” si sa mergi mai departe, dragostea nu cere mila si, totusi... „Poti sa fii fericit daca parasesti pe cineva care te iubeste?


Intrebari aparent frivole, spuse abrupt, frumos, vulgar, suav. Teatru.


Dragostea dureaza atat cat vrea ea. Chiar sa mergeti sa vedeti piesa... Chiar daca e pentru muzica, pentru glume, pentru resemnare, pentru pierdere de timp, pentru ca sa fumezi 10 tigari si sa bei 2 beri „la teatru”, pentru ca... pur si simplu.


Poti sa iubesti pe cineva fara ca sa se termine in sange, sperma sau lacrimi?

Comments

Fedorova said…
Intr-adevar este superba piesa si merita sa fie vazuta!
Nu numai ca deschide un subiect de mare importanta, atit pentru femei cat si pentru barbati, dar si jocul actorilor de pe scena iti da o senzatie ca esti implicat direct de parca ai fi unul dintre ei..te fac sa simti ca traiesti momentele acelea cu adevarat. Este de-a dreptul incredibil! Sunt sigura ca cei cu sufletul pustiu au plecat de acolo entuziasmati, ingandurati sau pur si simplu..fericiti. Ca pana la urma "dragostea NU dureaza numai 3 ani" :D
Fan Football said…
Tzuni, am cartea în faţă. Şi se deschide la următorul paragraf: "În fiecare dimineaţă mă trezesc cu un chef de somn imposibil de stăpânit. Mă îmbrac în negru fiindcă sunt în doliu după mine însumi. Port doliu după omul care aş fi putut fi. (...) Cred că sunt persoana cea mai tristă pe care am întâlnit-o vreodată".
Asa ajungi după 3 ani de dragoste? Posibil. Ba chiar... probabil.
Eu cred însă că 3 ani pot dura chiar şi o viaţă.
Tzuni said…
Da, 3 ani... simbolici. Pentru unii o viata, pentru altii 4 luni, 1 saptamana, 15 ani... Dar, oare... are fiecare "3 anii" lui?
Vlad said…
Dar, oare... are fiecare "3 anii" lui?

..niste oameni (indragostiti sau nu) s-au apucat si au studiat problema asta... si au ajuns la concluzia ca dragostea e "cel mai patologic moment din existenta fiintei umane" si ca s-ar traduce foarte bine prin "pierdere de sine". Acum fiecare alearga dupa performanta si individualism, egoismul a ajuns ori o necesitate ori un mod de viata (dar nu pentru to(n)ti) asa ca NU... nu toti au parte de cei "3 ani"... si e pacat :)

Popular posts from this blog

HELP! Glume, bancuri si altele asemenea...

De 1 iunie e ziua barbatului, pentru ca ei raman TOATA VIATA copii

Sandy Belle :)