Cand totul se vinde/Cand totu-i o marfa..

In vremuri mai rebele ma gandeam ca oamenii nu au pret iar cei care au un anumit pret sunt josnici, jalnici. Mi-era imposibil sa ii inteleg sau sa am vreo urma de orice fel de simpatie pentru ei. Mai nou, mi-am dat seama ca fiecare dintre noi are, la un moment dat, intr-o anumita situatie, cate un pret. Pana si negocierea unui salariu e un pret. Acum, exista situatii si situatii si preturi si preturi. Pana la urma sunt mici sau mari compromisuri, mici sau mari vinderi de persoana si suflet. Si mi-am mai dat seama ca in timp, preturile variaza. Mai lasi de la tine, te vinzi mai scump sau mai ieftin. De obicei mai ieftin. Nu trebuie decat sa auzi pretul corect. Uneori, mai bine decat sa te dai gratis, iti pui un pret sau accepti un pret. Poate astea-s situatiile limita. Cand oricum alta solutie (sau macar una mai buna nu exista).
Cu toate astea, mai sunt uneori situatii in care preferi sa ramai ca o marfa uitata pe un raft, al carei termen de garantie si valabilitate se indreapta spre final, nedorind totusi sa afisezi niciun pret. Sa nu accepti nicio oferta. Poate intr-o buna zi, cand o sa te plictisesti acolo pe raft, o sa iti dai seama ca ar fi fost bun pretul ala, poate si celalalt. Dar asta nu exclude totusi, ca in timpul in care nu afisezi niciun pret, sa vina totusi un client turmentat (asa cum era cetateanul lui Caragiale, sau nu) care sa nu aiba nevoie de preturi, care sa nu faca oferte si mai ales, care sa nu te priveasca asa, ca pe o marfa. Si apoi, cand te gandesti ca unele lucruri sunt gratis, iti dai seama ca, pana la urma, orice are un pret. Chiar daca el se numeste timp. Pana la urma, asta-i cel mai greu. Sa stai si sa astepti fara sa cazi prada iluzoriilor tentatii, nestiind daca dincolo de asteptare o sa mai existe si altceva.

Comments

sicko said…
ii bine sa astepti ... pacat ca toata lumea ii cu ochii pe bursa si se chinuie sa gaseasca pretul corect si nu prea are timp si nici incredere in marfa fara pret.

Popular posts from this blog

HELP! Glume, bancuri si altele asemenea...

Sandy Belle :)

De 1 iunie e ziua barbatului, pentru ca ei raman TOATA VIATA copii