Legenda Iepurasului de Paşte :)

Iepurasul pare-se ca e... pagan :D Si are o istorie complicata, cu mai multe versiuni. Vi le prezint aici.

Legenda iepurasului, ca un simbol al Pastelui, a fost pentru prima data mentionata in Germania, avandu-si originea probabil in traditia populara precrestina. Primii care au facut dulciuri in forma de iepurasi au fost germanii, iar primele astfel de dulciuri inventate erau facute din coca si zahar - prin 1800 -

Unele povesti amintesc ca sarbatoarea Pastelui (“Easter” in engleza) si-a luat numele de la zeita Anglo- Saxona Eostre, care avea ca animal de companie un iepure. 

In realitate, nu are legatura cu Pastel, Iepurasul reprezentand simbolul fertilitatii si al naturii care se trezeste la viata odata cu venirea primaverii.

Inca din antichitate, iepurasul a fost asociat astrului noptii si a simbolizat fertilitatea, abudenta si norocul. In multe culturi, exista legende care il prezinta pe iepuras ca pe un frate al Lunii sau ca pe un locuitor al acesteia. Se spune ca, daca priviti cu atentie Luna plina, puteti observa "silueta" unui iepuras sau macar urmele pasilor acestuia.


Când eram mică, împreună cu Bob, pregăteam un coş în care puneam talaj - eventual - si oua rosii. Il ascundeam sub birou la mine in camera. Apoi, cand ne intorceam noaptea de la Inviere fugeam repede-repejor sa ne uitam in el si tot timpul iepurasul ne lasase deja cadourile :D

Nu am mai facut cos de mult timp, dar in fiecare an primesc cadouri de Paste. Si, ca de obicei, prima care mi-a dat cadou anul asta de Paste a fost Alinutza :)

Comments

Popular posts from this blog

HELP! Glume, bancuri si altele asemenea...

De 1 iunie e ziua barbatului, pentru ca ei raman TOATA VIATA copii

Sandy Belle :)